piątek, 20 grudnia 2013

mazurek makowo-kokosowy (na białkach)

Kiedy nie macie co zrobić z białkami, ten mazurek to idealne rozwiązanie- potrzeba do niego 10 białek. Jest bardzo smaczny, ładnie się prezentuje. Przepis pochodzi ze starego miesięcznika mamy, którego nazwy nie pamiętam :)


Składniki (blaszka 24x40 cm):

CIASTO:
  • 10 białek
  • 125 g margaryny roztopionej i ostudzonej
  • szklanka cukru
  • szklanka suchego maku
  • szklanka mąki
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
  • 0,5 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • budyń waniliowy
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 250 g margaryny
DODATKOWO:
  • polewa czekoladowa (użyłam gotowych z białej i mlecznej czekolady, ale można zrobić domową kakaową i posypać wiórkami kokosowymi)
  1. CIASTO. Białka ubić na sztywną pianę ze szczytpą soli. Utrzeć z cukrem stopniowo go dodając. Wsypać mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką. Przestudzoną margarynę wlewać stopniowo stale mieszając. Przelać do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok 30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.
  2. MASA. Mleko wlać do garnka i odlać pół szklanki. Do garnka wsypać cukier i wiórki. W pół szklanki mleka wymieszać obie mąki i budyń. Ugotować budyń- do gotującego mleka wlać mleko z mąkami i budyniem ciągle mieszając. Kiedy zrobi się gęsty, odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć z margaryną.
  3. Wystygnięte ciasto przekroić na dwa blaty, posmarować spodnią część masą, przykryć wierzchnią częścią. Udekorować polewą.
SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Najlepszy mazurek jaki jadłam kiedykolwiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale co ucierać z cukrem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super ciasto jeszcze takiego nie jadłam

      Usuń