środa, 25 grudnia 2013

truskawkowa cuszima

Bardzo ładnie się prezentuje, zwłaszcza na święta :) Ciasto jest puszyste, truskawkowe, bardzo smaczne. Idealnie pasuje na każde święto, imieniny czy inną okazję. Fakt, że wymaga trochę wolnego czasu, ale opłaca się. Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki (blaszka 24x40 cm):

CIEMNY BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
JASNY BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
  • 0,5 litra mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g margaryny
MUS TRUSKAWKOWY:
  • 500 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • cukier do smaku
MASA ŚMIETANOWA:
  • 0,5 litra kremówki- śmietanki słodkiej 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • cukier puder do smaku
DODATKOWO:
  • opakowanie biszkoptów
  • polewa czekoladowa
  • ew. wiórki kokosowe
  1. Ciemny biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka- jedno po drugim. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, pieczemy 20-30 min w temperaturze 160°C.
  2. Biszkopt jasny robimy dokładnie tak samo jak biszkopt ciemny, pomijając kakao.
  3. Masa budyniowa: Gotujemy budyń z dwóch torebek na 0,5 litra mleka. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną. 
  4. Masę budyniową wykładamy na biały ciemny biszkopt.
  5. Mus truskawkowy: Truskawki blendujemy i zagotowujemy, następnie mieszamy w nich galaretkę. (jeśli nie macie blendera, możecie podgrzać truskawki, zmiksować je mikserem, a potem zagotować i wymieszać w nich galaretkę)
  6. Kiedy mus przestygnie, połowę wykładamy na masę budyniową, układamy na nim biszkopty, a następnie wykładamy drugą część musu.
  7. Masa śmietanowa: Galaretki rozpuszczamy w ok. 200 ml gorącej wody. Kiedy roztwór przestygnie ubijamy kremówkę, a potem wlewamy stopniowo galaretkę ciągle miksując.
  8. Masę śmietanową wykładamy na mus. Wszystko przykrywamy jasnym biszkoptem i polewamy polewą, ew. posypujemy wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Wygląda po prostu niesamowicie, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń