wtorek, 23 lipca 2013

pizza z patelni- ZDROWA!

Jako że u mnie w domu dziś było leczo na obiad, a lecza nie lubię, zrobiłam pizzę z patelni. Nie spodziewałam się, że będzie smakować jak pizza z piekarnika, a jednak! Wyszła pyszna, a do tego z mąki żytniej razowej, więc bardzo zdrowa i sycąca. Spód cieniutki, chrupiący. Warto wypróbować :)


Składniki:

Ciasto:


  • 3/4 szklanki mąki żytniej razowej
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • płaska łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • kasza manna
Nadzienie:
  • sos: czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, pół ząbka czosnku, słodka i ostra papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
  • 100 g serka wiejskiego
  • 2 plasterki wędliny
  • pomidor (u mnie kilka pomidorków koktajlowych)
  • ogórek kiszony
  1. Do niewielkiej miski wkładamy drożdże i posypujemy cukrem, mieszamy by się rozpuściły. Dolewamy wodę, wsypujemy mąkę żytnią i pszenną, wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, ale nie twarde (można dolać minimalnie wody, jeśli będzie wydawać się za gęste). Dosypujemy sól i nadal wyrabiamy. 
  2. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 
  3. Wyrośnięte ciasto kładziemy na stolnicy posypanej kaszą manną i rozwałkowujemy na wielkość dużej patelni i grubość ok. pół centymetra. 
  4. Na lekko posmarowaną olejem i rozgrzaną patelnię wkładamy ciasto i smażymy z jednej strony na niewielkim ogniu, pod przykryciem.
  5. W tym czasie przygotowujemy nadzienie- wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą (czosnek przeciśnięty przez praskę), pomidora kroimy w kostkę (lub koktajlowe w plasterki), wędlinę również, ogórka kroimy w plasterki.
  6. Kiedy spód pizzy będzie rumiany, przekręcamy ją i nakładamy dodatki- smarujemy sosem, posypujemy serkiem wiejskim, wędliną, pomidorem i ogórkiem.
  7. Smażymy dalej pod przykryciem, aż druga strona będzie również rumiana.
  8. Polecam do pizzy sos czosnkowy- wystarczy wymieszać jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli.
SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. pizza z patelni, jestem za! szybko, a nadal smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego jeszcze nie próbowałam, trzeba się więc skusić...: )

    OdpowiedzUsuń