piątek, 26 lipca 2013

dwukolorowe ciasto jogurtowe z malinami

Bardzo łatwe, puszyste, miękkie, wyrośnięte... A do tego z dużą ilością malin i pysznie jogurtowe. I jeszcze łaciate. Niby zwykłe letnie ciasto z owocami, ale ma swój urok. Pychotka w prostocie :) Wszystkim baaardzo smakowało.



Składniki na brytfankę 40x24:
  • 4 jajka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 0,7 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru wanilinowego
  • kilka kropli aromatu śmietankowego/waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 1 l malin
  1. Do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. W większej misce utrzeć jaja z cukrami.
  3. Stopniowo dodawać jogurt naturalny cały czas miksując.
  4. Dodać mąkę z proszkiem, olej, aromat i zmiksować.
  5. Połowę przełożyć do miski po mące, dodać 2 łyżki kakao i zmiksować.
  6. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto jasne, a potem wyłożyć na nie łyżką ciasto ciemne. Przemieszać lekko wykałaczką (ja mieszałam od boku do boku w linii prostej).
  7. Maliny oprószyć mąką, wciskać w ciasto jedna obok drugiej otworem do góry.
  8. Piec w 180°C przez ok. 35 minut.
  9. Ostygnięte ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
SMACZNEGO!





1 komentarz: