Inspiracja: Studnia Miodu
- 2,25 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek kakao
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,75 szklanki wiórków kokosowych (ok. 70 g)
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 garści orzechów włoskich (posiekać)
- 0,75 szklanki oleju
- 0,75 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki dżemu wiśniowego
- kilka kropel aromatu arakowego
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru
- 100 g grubo posiekanej czekolady mlecznej
- 100 g grubo posiekanej czekolady gorzkiej
- Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, żurawinę, posiekane orzechy i wymieszać.
- W drugiej, średniej lub sporej wielkości misce, wymieszać olej, jogurt, dżem i aromat.
- Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
- Do miski, w której jest olej, dodawać stopniowo na zmianę proszki i białka i mieszać łyżką.
- Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kawałkami czekolady.
- Piec przez około 45 minut w temperaturze 175°C.
SMACZNEGO!
Super pomysł na wykorzystanie białek
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bosko, a ja cieszę się, że przepis się przydał ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam