piątek, 5 grudnia 2014

ciasto jak czekolada z bakaliami (na samych białkach)

Pyszne, aromatyczne ciasto z bakaliami, do którego wykorzystuje się białka. W smaku przypomina nieco czekoladę bakaliową. Bogate w cenne składniki odżywcze pochodzące z żurawiny, orzechów i kakao, jest jednocześnie doskonałym źródłem energii.
Inspiracja: Studnia Miodu


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

  • 2,25 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek kakao
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,75 szklanki wiórków kokosowych (ok. 70 g)
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 garści orzechów włoskich (posiekać)
  • 0,75 szklanki oleju
  • 0,75 szklanki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • kilka kropel aromatu arakowego
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 100 g grubo posiekanej czekolady mlecznej
  • 100 g grubo posiekanej czekolady gorzkiej
  1. Do jednej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać wiórki kokosowe, żurawinę, posiekane orzechy i wymieszać.
  2. W drugiej, średniej lub sporej wielkości misce, wymieszać olej, jogurt, dżem i aromat.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier stale ubijając.
  4. Do miski, w której jest olej, dodawać stopniowo na zmianę proszki i białka i mieszać łyżką.
  5. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać kawałkami czekolady.
  6. Piec przez około 45 minut w temperaturze 175°C.
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Super pomysł na wykorzystanie białek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło bosko, a ja cieszę się, że przepis się przydał ;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń