niedziela, 22 czerwca 2014

jagodzianki, czyli dary losu... czy tam lasu

Mama była w lesie, czego efekty właśnie widzicie. Pyszne jagodzianki z przepisu z Moich Wypieków. Podobno lepsze niż z cukierni/piekarni i nie są to moje słowa :) Ja, ów przepis, sobie troszkę uprościłam i nie wyszły nawet odrobinę gorsze, niż trzymając się go krok po kroku, bo tak robiłam rok temu. I moją wersję dziś wam podam. Bułeczki wychodzą mięciutkie, wyrośnięte i pełne jagodowego nadzienia. Sama naprodukowałam ich ok. 80 przez dwa dni, ale wam podam przystępniejszą porcję :) Polecam!


Składniki (na 14-16 jagodzianek):

CIASTO:
  • 14 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • pół szklanki cukru + 1 łyżka
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
NADZIENIE:
  • 300 g jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
DODATKOWO:
  • 1 roztrzepane jajko
  • kruszonka (masło + mąka  + cukier)

  1. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać 2-3 łyżki letniego mleka, ponownie wymieszać i odstawić na parę minut, by drożdże "ruszyły".
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, oba cukry, mleko, jajko, olej i sól. Wyrobić miękkie, plastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.
  3. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą.
  5. Z wyrośniętego ciasta odrywać niewielkie kulki, spłaszczać na placek (najlepiej na stolnicy wysypanej mąką). Na placek nakładać kopiastą łyżkę nadzienia i sklejać jak sakiewkę bądź jak pieróg, uderzyć o stolnicę sklejoną częścią do dołu, nadać kształt kulki lub podłużnej bułeczki i układać na blaszce, zachowując spore odstępy. 
  6. Na tym etapie można postępować na dwa sposoby:
    a ) Przykryć ściereczką i odstawić na 45 min do wyrośnięcia. Kruszonkę wyrobić między palcami. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C na ok. 15 min, aż będą ładnie rumiane.
    b) Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do ok. 30
    °C, wstawić bułeczki. Kiedy wyraźnie podrosną wyjąć, temperaturę piekarnika zwiększyć do 220°C, jagodzianki posmarować jajkiem, posypać kruszonką i wstawić znów do piekarnika. Piec przez ok. 15 minut, aż będą ładnie rumiane.
SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. To Mama musiała dużo tych jagód uzbierać, oj szkoda że u mnie w pobliskich lasach nie ma tylu jagód.
    Jagodzianki wyglądają przepięknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się na prawdę cudownie :)

    OdpowiedzUsuń