piątek, 20 czerwca 2014

czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciekawa wariacja na temat ciasta drożdżowego. Wersja czekoladowa mi bardzo posmakowała ;) a truskawki na wierzchu się bardzo ładnie upiekły, więc są smaczne, nie jak z kompotu. Polecam upiec chociaż raz w sezonie truskawkowym, bo warto- znika ze stołu bardzo szybko. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki.


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO:
  • 40 g świeżych drożdży
  • 310 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 130 g cukru
  • 2 duże jaja
  • 100 g roztopionego masła/ margaryny
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
KRUSZONKA:
  • 150 g masła/ margaryny
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki cukru demerara (można pominąć)
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  1. Mleko podgrzać, by było letnie.
  2. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dodać 3 łyżki podgrzanego mleka, odstawić, by drożdże "ruszyły".
  3. Do miski przesiać mąkę z kakaem, dodać drożdże, cukier, jajka, resztę mleka i masło. Wyrobić ciasto końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, tzw. "hakiem/hakami". Jest dość rzadkie, dlatego nie warto bawić się w ręczne zagniatanie. Na koniec dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ułożyć truskawki przeciętą częścią do góry. Truskawki układać ciasno, jedna obok drugiej.
  5. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, wyrobić między palcami i posypać ciasto.
  6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 40 min (do suchego patyczka).
SMACZNEGO!





3 komentarze:

  1. Nigdy nie miałam okazji próbować czekoladowego ciasta drożdżowego. Brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń