niedziela, 13 kwietnia 2014

ostra zupa krem z pomidorów z udkiem kurczaka i grzankami

Zupka wyszła przepyszna, do tego jest bardzo zdrowa. Zawiera chili, które przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii, do tego włoskie zioła, pomidory, pełnoziarniste grzanki, białe mięso... Czego chcieć więcej? Od dziś moja ulubiona :)


Składniki (na 2-osobową porcję):
  • dolna część udka z kurczaka
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 niewielka cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 duża marchew
  • kawałek pietruszki
  • puszka pomidorów (400 g)
  • czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • niepełna łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (ew. można zastąpić ziołami prowansalskimi)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • szczypta chili (pieprzu cayenne)
  • sól, pieprz
  • 2 kromki chleba białego/ ciemnego/ bułki wrocławskiej lub bagietki
  • odrobina jogurtu naturalnego/ śmietany
  1. Do garnka wlać wodę, dodać udko, obraną marchew i pietruszkę. Gotować, aż udko będzie miękkie, pod koniec gotowania osolić.
  2. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Osolić i poddusić na patelni. Może być na oleju, ja zrobiłam to na mleku (nie czuć różnicy, cebulka robi się miękka).
  3. Ugotowane udko wyjąć z wywaru.
  4. Do wywaru dodać puszkę pomidorów, podduszoną cebulkę z czosnkiem, koncentrat i przyprawy. Pogotować do zmięknięcia marchewki.
  5. Gotową zupkę zblendować.
  6. Chleb czy bułkę pokroić w kosteczkę i podpiec na suchej patelni teflonowej na chrupiące grzanki.
  7. Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego, porwanym na strzępy udkiem kurczaka i grzankami.
SMACZNEGO!

4 komentarze: