niedziela, 30 marca 2014

ciasto Piña colada

Pyszne, delikatne i mięciutkie ciasto z kawałkami ananasa i kokosową bezą. Wydaje się być bardzo pracochłonne, ale w rzeczywistości robi się je dość szybko. Najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień, kiedy biszkopt nabierze wilgoci od masy. Polecam, bo warto. Przepis z tego bloga.


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
BEZA KOKOSOWA:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
MASA ANANASOWA:
  • puszka ananasa w zalewie 560 g
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • 200 g masła/ margaryny
DODATKOWO:
  • wiórki kokosowe do posypania
  • 100 g białej czekolady + 2 łyżki mleka (na polewę)
  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a potem dodawać stopniowo cukier ciągle miksując. Następnie dodawać żółtka- jedno po drugim. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać wszystko delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 25 minut w 160°C, do suchego patyczka.
  2. Beza: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać stopniowo cukier ciągle miksując. Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przełożyć na deskę, oderwać papier do pieczenia i przekręcić tak, by spód leżał na desce.
  3. Masa: Od ananasa odsączyć zalewę, przelać ją do garnka. Z garnka odlać odrobinę i wymieszać w niej budyń, a resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się płynu wlać delikatnym strumieniem budyń i gotować do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.
  4. Wystudzony budyń utrzeć z żółtkami i masłem na jednolitą masę. Odłożyć 2 łyżki do oddzielnej miseczki, a do reszty dodać pokrojonego w kosteczkę ananasa i wymieszać.
  5. Polewa: W garnku rozpuścić czekoladę wraz z mlekiem do uzyskania jednolitej polewy.
  6. Na biszkopt wyłożyć masę z kawałkami ananasa, wyrównać. Następnie nałożyć bezę, którą posmarować potem 2 łyżkami odłożonego kremu. Posypać wiórkami kokosowymi i polać polewą z białej czekolady.
SMACZNEGO!




4 komentarze:

  1. Wygląda cudnie, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie, że skorzystałaś z przepisu :) pysznie u Ciebie wygląda!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama przyjemność! często korzystam z Twoich przepisów :)

      Usuń