środa, 25 grudnia 2013

snickers

Jedno z moich ulubionych ciast, orzechowo-miodowe. Najlepsze są te słodziutkie, chrupiące orzeszki na wierzchu. Ładnie wygląda, dobrze smakuje... i jak go wam nie polecić? :)


Składniki (blaszka 24x40 cm):

CIASTO:
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
MASA:
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 250 g margaryny
POLEWA:
  • 25 dag orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  1. Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie połowy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozwałkować ciasto na wymiar blaszki i przenieść do niej. Piec w ok. 170°C. Kiedy pierwsza część wyrobionego ciasta się upiecze, powtórzyć wszystko z drugą częścią.
  2. Masa: Mleko wlać do garnka. Odlać szklankę i wymieszać w niej mąki i budyń. Do garnka z mlekiem wsypać cukier i cukier wanilinowy, zagotować. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i pogotować chwilę mieszając. Kiedy zgęstnieje dodać margarynę i wymieszać do połączenia się składników. 
  3. Gorącą masę wylać na jeden z placków, przykryć drugim plackiem.
  4. Polewa: Orzechy posiekać, wsypać do garnka, dodać resztę składników, zagotować. Gotować 6 min od momentu zagotowania mieszając. 
  5. Polewę wylać na ciasto, wyrównać.
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Piec, ale ile minut?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się zarumieni :) Myślę, że około 20 minut, jednak nie jestem pewna, bo bardzo dawno nie piekłam tego ciasta.

      Usuń