sobota, 16 listopada 2013

mega czekoladowe ciasto (bez czekolady!)

Moje ulubione czekoladowe ciasto :) Lekko zmodyfikowane pojawiło się już przy przepisie na torcik truskawkowo-czekoladowy. Moim zdaniem jest magiczne- nie zawiera czekolady, a smakuje, jakby całe było nią wypełnione. Dziwnym składnikiem jest ocet, ale nie trzeba się bać, bo nie jest wyczuwalny ani w zapachu, ani w smaku. Ciasto jest wilgotne, słodkie i warte wypróbowania. W dodatku ekspresowo się je robi. Na wierzch można ułożyć owoce, bo tak wygląda oryginalne. Próbowałam z gruszkami, ale osobiście wolę je samo, bez owoców. Koniecznie je upieczcie... i nie zwlekajcie! :)
Tu je znalazłam.


Składniki na formę 21x21 (na foremkę 24x40 polecam upiec 1,5 porcji):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  1. W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao, sodą i solą.
  2. W drugiej misce wymieszać olej, wodę, ocet, kawę i aromat.
  3. Zawartość jednej miski dodać do drugiej i wszystko razem dokładnie wymieszać.
  4. Foremkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą/kaszą manną.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 40 minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO!

11 komentarzy:

  1. Ciasto z octem? Tego jeszcze nie próbowałam :)
    Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne zyskuje na smaku dopiero po 2 dniach

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam dzisiaj wyszło super. Pyszne 😊. Zamiast aromatu dodałam cukier wanilinowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. No to muszę kupić kawę rozpuszczalną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja juz dwa razy próbowałam i niestety spalone;)
    Chyba piekarnik szwankuje.
    Jakies dodatkowe porady?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia, powinno pomóc :)

      Usuń
  6. Dziekuje za odpowiedz:)
    Mam bardzo stary piekarnik, jakich w Polsce się juz chyba nie pamięta;)
    Rzeczywiście problem tkwil w temperaturze.
    Stare pokrętła wcale jej nie zmienialy i przez co wczoraj byl wielki dym..
    Pozdrawiam cieplo z Bulgarii:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczy martwe bywają bardzo złośliwe :)
      Również pozdrawiam!

      Usuń
  7. Zapomnialam dodac, ze ciasta sprobowalo ponad 20osob. Wszystkim bardzo smakowalo. Niektorzy prosili o dokladke, inni o przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast sody mozna uzyc proszek do pieczenia

    OdpowiedzUsuń