środa, 4 grudnia 2013

pełnoziarniste bagietki z curry i ziołami

Zdrowe i smaczne, bardzo aromatyczne, idealne na drugie śniadanie. Rewelacyjnie smakują z serkiem śmietankowym i szynką. Są z mąki pełnoziarnistej, więc wystarczy jedna, by się najeść na kilka godzin. Dużo pracy przy nich nie ma, co jest ogromnym plusem. Dla każdego, kto lubi dobrze doprawione jedzenie z pewnością będą "mouth-watering" :)


Składniki na 3 bagietki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej*
  • 10 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki oleju
  • płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżeczki curry
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • szczypta chili (pieprzu cayenne)
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich lub innych- ulubionych
*użyłam mąki pełnoziarnistej 3 zboża z lubelli, jest to mieszanka mąk: pszennej, żytniej i orkiszowej
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłą wodę i odstawić na bok.
  2. Do miski wsypać mąkę, sól, pieprz, curry, obie papryki, zioła i wymieszać. Wlać olej oraz drożdże i zagnieść ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiło się do rąk, można natłuścić je olejem, ułatwi to zagniatanie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  3. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować bagietkę, lekko spłaszczyć, ponacinać i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. 
  4. Piekarnik włączyć na 180°C i na czas nagrzewania bagietki odstawić w ciepłe miejsce. Następnie włożyć do piekarnika i piec aż będą ładnie rumiane (ok. 20 minut.)
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz