sobota, 14 grudnia 2013

mięciutkie maślane rogaliki z czekoladą

Pyszne rogaliki z czekoladą, a nie z kremem czekoladowym, który można spotkać w większości przepisów. Pięknie wyrastają i są bardzo mięciutkie. Ciasto jest niezbyt słodkie, ale równoważy je czekolada- biała i mleczna. Bardzo polecam, to moje ulubione rogaliki z czekoladą ;) Przepis znalazłam tu.


Składniki na 32 rogaliki:
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 60 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła roślinnego (+ łyżka do posmarowania)
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 tabliczki czekolady (najlepiej biała i mleczna)
  1. W mleku rozpuścić drożdże i cukier, odstawić.
  2. Do miski przesiać mąkę i dodać resztę składników (oprócz czekolady). Zagnieść ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 kule. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i pokroić na 8 "trójkątów". W rogaliki zawijać po pół kostki mlecznej i białej czekolady. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić jeszcze kilka minut do wyrośnięcia.
  4. Piec ok. 10 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu posmarować roztopionym masłem.
SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. Takiego z ciepły mleczkiem chętnie zjadłabym na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z mlekiem smakują najlepiej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wyglądają na bardzo puszyste i pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że smakowały:)

    OdpowiedzUsuń