sobota, 2 listopada 2013

cebulowe pieczywo- cebularze i bułeczki

Miękkie w środku, chrupiące z wierzchu, mocno cebulowe... Przypominające w smaku cebulowe paluszki. W dwóch wersjach- bułeczki i cebularze. Te drugie są o niebo lepsze niż ze sklepu, tych pierwszych w sprzedaży jeszcze nie spotkałam. Opłaca się upiec chociaż z połowy porcji. Zdjęcia niestety nie powalają, ale innych nie udało mi się zrobić, ze względu na światło. Przepis pochodzi z Moich Wypieków ;)


Składniki (na np. 7 cebularzy i 8 bułek):

CIASTO:
  • 4 cebule
  • olej do smażenia
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 25 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • łyżka soli
  • łyżka cukru (+ łyżeczka)
  • 3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła/margaryny
WIERZCH:
  • 5 cebuli (na 7 cebularzy)
  • olej do smażenia
  • jajko roztrzepane z mlekiem
  • mak do posypania
  1. Cebule na ciasto kroimy i podduszamy na patelni z olejem z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Gdy już będzie złota miksujemy w blenderze lub mielimy.
  2. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą.
  3. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże, a następnie dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie rzadkie, należy dodać więcej mąki. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  4. W czasie, gdy ciasto rośnie, przygotowujemy cebulę do cebularzy. Kroimy niezbyt drobno i dusimy na oleju. Doprawiamy solą do smaku.
  5. Po wyrośnięciu ciasta wykładamy blaszki papierem do pieczenia, lub posypujemy mąką.
  6. Formujemy bułeczki i cebularze: rękami oprószonymi mąką urywamy kawałek ciasta na bułkę, rozpłaszczamy i sklejamy brzegi do środka. Kładziemy na blachę łączeniem do spodu. By zrobić cebularz, urywamy kawałek ciasta i wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż powstanie nam okrągły, ok. 7-milimetrowej grubości placek. Przekładamy go na blachę. I tak robimy z resztą ciasta w zależności od tego, ile chcemy bułek, a ile cebularzy. Odstawiamy na 0,5 h w ciepłe miejsce pod przykryciem. (Co nie mieści się na blaszce, zostawiamy do wyrośnięcia na desce.)
  7. Bułki nacinamy lub nie- według uznania. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Placki na cebularze również smarujemy, ale dodatkowo nakładamy cebulę i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 min, aż będą złote.
SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam domowe bułeczki,ale apetyczie wyglądają,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń