niedziela, 29 września 2013

marchewkowe z orzechami i kremem

Ciasto wszystkim bardzo smakowało- nie ma się co dziwić, wyszło naprawdę pyszne. Nie czuć w nim marchewki ani trochę. Smakuje jak cynamonowo-piernikowe ciasto z orzechami. Takie idealne na jesień, w nieco zdrowszej wersji- mało mąki, dużo marchewki, jabłka i orzechów. Powariowałabym z użyciem innej mąki, niż pszenna tortowa, ale to może innym razem :). Polecam wszystkim, bo szybko się je robi, jest łatwe i smaczne. 
Źródło coutellerie.


Składniki na blaszkę 24x40:

CIASTO:

  • 2 szklanki startej marchewki (jedna na dużych, a druga na małych oczkach)
  • 1 szklanka startego jabłka
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamony
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki soli
KREM:
  • ok. 660 ml kremówki 
  • 3 śmietan-fixy
  • cukier wanilinowy (opakowanie 16 g)
  • kilka wyłuskanych orzechów włoskich do posypania
  1. W jednej misce wymieszać składniki suche (przesianą mąkę, cukier, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę, sól).
  2. W drugiej misce roztrzepać widelcem olej z jajkami.
  3. Połączyć składniki z obu misek, dodać marchewkę, jabłko i orzechy i wymieszać wszystko łyżką.
  4. Wylać do blaszki natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą/kaszą manną, wyrównać.
  5. Piec w 175°C przez ok. 45 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie przez ok 15 min, następnie wyjąć.
  6. Kiedy ciasto wystygnie ubić kremówkę z śmietan-fixami i cukrem wanilinowym.
  7. Krem nałożyć na ciasto, wyrównać i posypać orzechami.
SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. dla mnie marchewkowe to ideał nie tylko jesienią ;)

    OdpowiedzUsuń