niedziela, 14 lipca 2013

pomidorowe risotto z kurczakiem

Łatwe, dość szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne risotto. Mocno pomidorowe. Użyłam ryżu arborio, ponoć najlepszego do risotto. A przy gotowaniu tego dania ubrudziłam tylko jeden garnek! (no dobra, w drugim był bulion ;) Fajna odmiana przy tradycyjnych kotletach, udkach, ziemniakach, ogórkowych, krupnikach itd. Polecam! :)


Składniki:
  • opakowanie ryżu arborio (400 g)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchew 
  • ok. 1 l bulionu drobiowego (litr wody + 3 kostki rosołowe)
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka
  1. W małym garnku rozpuszczamy kostki rosołowe w litrze gorącej wody.
  2. Cebulę kroimy na póltalarki, podduszamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem w sporym garnku z rozgrzanym olejem, lekko solimy.
  3. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz obraną i pokrojoną w cienkie półtalarki marchewkę, dusimy kilka minut.
  4. Wsypujemy ryż i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy pomidory i gotujemy, aż wchłonie część wody.
  5. Dodajemy stopniowo po łyżce wazowej bulionu, mieszamy i czekamy, aż ryż go wchłonie. Robimy to do momentu, aż ryż będzie ugotowany i smaczny. 
  6. Przyprawiamy do smaku (nie żałujmy ziół i ostrej papryki).
SMACZNEGO!


1 komentarz: