Kiedy pierwszy raz robiłam taką szarlotkę, skorzystałam z gotowego przepisu z internetu. Jednak zawiodłam się, bo ciasto i orzechy nie były takie jak oczekiwałam. Zastąpiłam je więc tymi sprawdzonymi. Wyszło przepysznie i idealnie! Ciasto kruche jest bardzo plastyczne, aż przyjemnie się je wyrabia. Jabłka tradycyjne, smażone, z cynamonem. A orzechy na wierzchu- jak w snickersie- pyszne, słodziutkie... Bardzo polecam!
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
CIASTO KRUCHE:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 15 dag cukru pudru (niecała szklanka)
- 6 żółtek
- 30 dag masła/ margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
JABŁKA:
- 2-3 kg jabłek
- cukier do smaku
- cynamon do smaku
- 2 łyżki kaszy manny
ORZECHY:
- 25 dag posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny/ masła
DODATKOWO:
- kasza manna do posypania spodu
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i smażyć w dużym garnku bez przykrycia, aż odparują część soku i będą dość gęste. Mieszać co jakiś czas, by nie przywarły. Pod koniec smażenia dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cynamon. Na koniec wmieszać kaszę mannę.
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jeden z placków. Ponakłuwać widelcem. Posypać mniej więcej garścią kaszy manny (by wciągnęła ewentualny nadmiar soku z jabłek). Wyłożyć usmażone jabłka, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i również ponakłuwać.
- Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez ok. godzinę, aż ciasto będzie złote, wypieczone. W razie obaw, że spód się nie wypiecze, można postawić blaszkę trochę niżej niż na poziomie środka.
- Upieczone ciasto najlepiej wyjąć na na deskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
- Wszystkie składniki na orzechowy wierzch wyłożyć na patelnię lub do garnka. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż do zagotowania. Od zagotowania, pogotować jeszcze przez 6 minut i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, by polewa nie była zbyt rzadka i wyłożyć na szarlotkę. Rozprowadzić na całości.
Ciasto wygląda znakomicie, aż cieknie ślinka na sam widok :)
OdpowiedzUsuńMniam, musiała smakować bajecznie taka szarlotka :)
OdpowiedzUsuńIdealna:)
OdpowiedzUsuń