niedziela, 28 grudnia 2014

idealna szarlotka z orzechami

Kiedy pierwszy raz robiłam taką szarlotkę, skorzystałam z gotowego przepisu z internetu. Jednak zawiodłam się, bo ciasto i orzechy nie były takie jak oczekiwałam. Zastąpiłam je więc tymi sprawdzonymi. Wyszło przepysznie i idealnie! Ciasto kruche jest bardzo plastyczne, aż przyjemnie się je wyrabia. Jabłka tradycyjne, smażone, z cynamonem. A orzechy na wierzchu- jak w snickersie- pyszne, słodziutkie... Bardzo polecam!


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO KRUCHE:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 15 dag cukru pudru (niecała szklanka)
  • 6 żółtek
  • 30 dag masła/ margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
JABŁKA:
  • 2-3 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • cynamon do smaku
  • 2 łyżki kaszy manny
ORZECHY:
  • 25 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g margaryny/ masła
DODATKOWO:
  • kasza manna do posypania spodu
  1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i smażyć w dużym garnku bez przykrycia, aż odparują część soku i będą dość gęste. Mieszać co jakiś czas, by nie przywarły. Pod koniec smażenia dodać cukier, wymieszać do rozpuszczenia. Dodać cynamon. Na koniec wmieszać kaszę mannę.
  2. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na dwa placki wielkości blaszki. 
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć jeden z placków. Ponakłuwać widelcem. Posypać mniej więcej garścią kaszy manny (by wciągnęła ewentualny nadmiar soku z jabłek). Wyłożyć usmażone jabłka, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i również ponakłuwać.
  4. Wstawić do piekarnika i piec w 180°C przez ok. godzinę, aż ciasto będzie złote, wypieczone. W razie obaw, że spód się nie wypiecze, można postawić blaszkę trochę niżej niż na poziomie środka.
  5. Upieczone ciasto najlepiej wyjąć na na deskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Wszystkie składniki na orzechowy wierzch wyłożyć na patelnię lub do garnka. Podgrzewać na wolnym ogniu mieszając, aż do zagotowania. Od zagotowania, pogotować jeszcze przez 6 minut i zdjąć z ognia. Lekko przestudzić, by polewa nie była zbyt rzadka i wyłożyć na szarlotkę. Rozprowadzić na całości.
SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Ciasto wygląda znakomicie, aż cieknie ślinka na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, musiała smakować bajecznie taka szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń