poniedziałek, 29 grudnia 2014

blok czekoladowy

"Ciasto", które znika jako pierwsze w każde święta... ;) Blok jest banalnie prosty i wszyscy go uwielbiają. Polecam!


Składniki (na małą keksówkę):
  • 25 dag masła/ margaryny
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 5-6 łyżek kakao
  • 50 dag mleka w proszku
  • 200 g herbatników
  • garść rodzynek, orzechów itp.
  1. Herbatniki połamać.
  2. Margarynę, wodę i cukier zagotować.
  3. Kakao i mleko w proszku przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
  4. Margarynę z wodą i cukrem wlewać stopniowo do miski z mlekiem w proszku, mieszając.
  5. Dodać bakalie i herbatniki, wymieszać.
  6. Przełożyć do keksówki wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
  7. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce do wystygnięcia.
SMACZNEGO!


1 komentarz: