czwartek, 31 lipca 2014

konfitura pomarańczowa z cukinii- pyszna i aromatyczna (dżem pomarańczowy)

Trochę się jej obawiałam, bo nie lubię cukinii... Ale to warzywo nie jest ani trochę wyczuwalne, za to konfitura pięknie pachnie i smakuje pomarańczą. Przypomina pomarańczową galaretkę, a to wszystko właśnie dzięki galaretce w składzie :) Jest gęsta, mimo że nie ma w niej żadnych żel-fixów czy cukrów żelujących. Jeśli macie nadmiar cukinii w ogródku, to bardzo polecam tą konfiturkę. Przepis zaczerpnęłam od Bake&Taste.


Składniki (na 9-10 małych słoiczków 200 ml):

  • 3 kg cukinii obranej, bez pestek i miękkiego miąższu
  • 3 szklanki cukru
  • 3 galaretki pomarańczowe
  • olejek pomarańczowy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej jak na sernik
  1. Połowę cukinii zetrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą połowę pokroić w kostkę.
  2. Cukinię przełożyć do garnka i gotować do uzyskania gęstej, w miarę jednolitej masy, mieszając co jakiś czas.
  3. Dodać cukier, galaretki, olejek i skórkę i pogotwać jeszcze przez 30 minut, uważając, by konfitura się nie przypaliła.
  4. Gotową, gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnem. Zawekowana będzie miała wklęsłą nakrętkę. 
SMACZNEGO!





Tydzień z cukinią Przetwory Cukinia 2014

2 komentarze: