wtorek, 30 grudnia 2014

najlepszy makowiec na kruchym cieście

Gości na stole w każde święta. Pozwoliłam sobie nazwać go najlepszym, ponieważ ma najsmaczniejszy kruchy spód, a mak jest gotowany na mleku, nie na wodzie. Nic mu nie brakuje ;) 


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag masła/margaryny 
  • 4 żółtka
MAK:
  • 80 dag suchego maku
  • 1 l mleka
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 6 łyżek miodu
  • 20 dag rodzynek
  • 4 łyżki gotowanej skórki pomarańczowej
  • aromat migdałowy
  1. Mak opłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Odcedzić, ostudzić i zmielić 2 razy.
  3. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na wielkość blaszki i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. (Można zostawić trochę na później do ozdoby, np. powycinać gwiazdki i poukładać na wierzchu). Podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  4. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Dodać do maku. Wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową,  dodać kilka kropel aromatu migdałowego, wymieszać.
  5. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy makowej. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec w 180°C przez ok. godzinę.
  6. Ostudzony makowiec można polukrować, polać czekoladą itp.
SMACZNEGO!

1 komentarz: