poniedziałek, 13 października 2014

karpatka idealna

Z tego przepisu od lat korzystała moja mama. Ciasto pięknie wyrasta, wychodzą prawdziwe Karpaty ;) Osobiście, karpatkę robiłam pierwszy raz, a mimo to wyszła piękna i pyszna. Do tego nie robiło się jej trudno. Polecam Wam ten przepis!


Składniki (na blaszkę z piekarnika):

Ciasto:
  • 2 szklanki wody
  • kostka margaryny (250 g)
  • 2 szklanki mąki
  • 9-10 jaj
Krem:
  • 1 litr mleka
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3x16 g cukru wanilinowego
  • 1,5 kostki margaryny (375 g)
Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
  1. Ugotować budyń: w szklance mleka  wymieszać obie mąki tak, by nie było grudek. Resztę mleka przelać do garnka, dodać oba cukry i zagotować. Do gotującego się mleka wlać strumykiem wymieszane z mlekiem mąki, mieszając, by nie powstały grudki. Pogotować do zgęstnięcia i odstawić do wystudzenia.
  2. Ciasto: Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę margaryny i zagotować. Dodać mąkę i dalej gotować stale mieszając, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Do przestudzonej, miksując, dodawać jajka jedno po drugim. Gotowe ciasto rozdzielić równo na 2 blaszki z piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia i rozprowadzić fikuśnie, niezbyt równo. Wstawić obie blaszki do piekarnika nagrzanego do 200°C z termoobiegiem. Piec do momentu, aż blaty będą ciemnozłote, ale nie brązowe. Dobrze wypieczone, ale nie przypieczone. Gotowe wyjąć z piekarnika i studzić na ruszcie, by były chrupiące.
  3. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.
  4. Na jeden z blatów wyłożyć masę i wyrównać. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Tak, by nie połamać tego górnego.
  5. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
 



16 komentarzy:

  1. Uwielbiam karpatkę. Zawsze skrycie obserwuje jak robi ją mama. Sama jeszcze się nie podjęłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie :) Naprawdę idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna karpatka :) pycha wyląnda

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiej pojemności ma pani szklankę ?
    karpatka wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. A jaką wielkość ma Twoja blaszka? Bo są różne piekarniki i wielkości blaszek też.

    OdpowiedzUsuń