Z tego przepisu od lat korzystała moja mama. Ciasto pięknie wyrasta, wychodzą prawdziwe Karpaty ;) Osobiście, karpatkę robiłam pierwszy raz, a mimo to wyszła piękna i pyszna. Do tego nie robiło się jej trudno. Polecam Wam ten przepis!
Składniki (na blaszkę z piekarnika):
Ciasto:
- 2 szklanki wody
- kostka margaryny (250 g)
- 2 szklanki mąki
- 9-10 jaj
Krem:
- 1 litr mleka
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 3x16 g cukru wanilinowego
- 1,5 kostki margaryny (375 g)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
- Ugotować budyń: w szklance mleka wymieszać obie mąki tak, by nie było grudek. Resztę mleka przelać do garnka, dodać oba cukry i zagotować. Do gotującego się mleka wlać strumykiem wymieszane z mlekiem mąki, mieszając, by nie powstały grudki. Pogotować do zgęstnięcia i odstawić do wystudzenia.
- Ciasto: Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę margaryny i zagotować. Dodać mąkę i dalej gotować stale mieszając, do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Odstawić do przestygnięcia, od czasu do czasu zamieszać. Do przestudzonej, miksując, dodawać jajka jedno po drugim. Gotowe ciasto rozdzielić równo na 2 blaszki z piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia i rozprowadzić fikuśnie, niezbyt równo. Wstawić obie blaszki do piekarnika nagrzanego do 200°C z termoobiegiem. Piec do momentu, aż blaty będą ciemnozłote, ale nie brązowe. Dobrze wypieczone, ale nie przypieczone. Gotowe wyjąć z piekarnika i studzić na ruszcie, by były chrupiące.
- Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.
- Na jeden z blatów wyłożyć masę i wyrównać. Przykryć drugim blatem i lekko docisnąć. Tak, by nie połamać tego górnego.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Cudnie wygląda!
OdpowiedzUsuńUwielbiam karpatkę. Zawsze skrycie obserwuje jak robi ją mama. Sama jeszcze się nie podjęłam :)
OdpowiedzUsuńale krem! już się oblizuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńExtra :) piękne :)
OdpowiedzUsuńMniamusne :) piękne
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie :) Naprawdę idealna :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście idealna ;)
OdpowiedzUsuńpiękna karpatka :) pycha wyląnda
OdpowiedzUsuńJakiej pojemności ma pani szklankę ?
OdpowiedzUsuńkarpatka wygląda cudnie.
250 ml :)
UsuńA czy można margarynę zastąpić masłem?
Usuńoczywiście :)
UsuńŚwietnie wygląda
UsuńA jaką wielkość ma Twoja blaszka? Bo są różne piekarniki i wielkości blaszek też.
OdpowiedzUsuńmniej więcej 43x38cm
Usuń