Idealnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, czy po prostu gdy przyjdą goście. Są łatwe w przygotowaniu, niedrogie, ładnie wyglądają, a przede wszystkim są bardzo smaczne. Nie da się nie podjadać stygnącego farszu ;) Skorzystałam z tego przepisu.
Składniki (na 15 kieszonek):
- ok. 300 g ciasta francuskiego
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g papryki czerwonej
- 1 cebula
- 30 ml kremówki- słodkiej śmietanki 30%
- 50 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
- żółtko lub mleko do posmarowania
- Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
- Kukurydzę podsmażyć na odrobinie oleju, dodać paprykę oraz cebulę i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Dodać śmietankę i gotować ok. 8 minut.
- Doprawić i dodać ser żółty (można dodać ser później, kiedy farsz ostygnie).
- Ciasto francuskie przekroić na 3 części na długość i 5 na szerokość (by powstało 15 kwadratów). Nakładać po pełnej łyżeczce farszu (nie żałować ;)). Składać kwadrat na pół i sklejać brzegi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować żółtkiem lub mlekiem.
- Piec ok 12-15 min w 190°C.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz