środa, 12 marca 2014

makaron + kurczak + warzywa na patelnię + sos śmietanowy

Szybki i smaczny obiad z czosnkową i koperkową nutką. Makaron może być zwykły biały, lub pełnoziarnisty, jak kto woli, choć podobno z białym smakuje lepiej. Może to być zdrowe danie z makaronem pełnoziarnistym, pełnie błonnika i witamin, jeśli nie przeszkadza wam tłuszcz ze śmietany :) Znów zupełnie zepsuta jakość zdjęć...


Składniki na 4 porcje:
  • opakowanie grubego makaronu np. świderki, wstążki, rurki
  • warzywa na patelnię 750 g (najlepsze są z biedronki)
  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • duży kubek śmietany 12 % (ok. 400 g)
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki mąki
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • garść posiekanego świeżego koperku (może być mrożony)
  • sól, pieprz
  • ewentualnie ser żółty do posypania
  1. Pierś oczyścić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać przeciśnięte 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju, posolić i wymieszać. Suchą, teflonową patelnię rozgrzać i usmażyć pierś. 
  2. W międzyczasie wstawić wodę na makaron, a następnie go ugotować.
  3. Do garnuszka wlać 200 ml wody, kubek śmietany i wsypać 2 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Dodać posiekany koperek i przecisnąć przez praskę pozostałe 3 ząbki czosnku, wymieszać. Wlać do patelni z kurczakiem, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Na drugiej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wsypać warzywa na patelnię, posolić i smażyć pod przykryciem.
  5. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, następnie warzywa na patelnię, a na koniec sos z kawałkami piersi kurczaka. Można posypać żółtym serem.
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Właśnie robię na drugie danie, tylko zamiast makaronu mam ryż :-) już slinka cieknie ;-) super pomysł pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń