niedziela, 28 grudnia 2014

domowy ajerkoniak- likier jajeczny

To mój drugi domowy likier do kolekcji ;) Kogel-mogel z mlekiem, ze skromnym dodatkiem alkoholu. Pyszny! 


Składniki:
  • 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • laska wanilii/ cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 250 g cukru
  • 100 ml spirytusu
  1. Mleko przelać do garnka, dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy i pozostawić na gazie do zagotowania (uważając, by mleko nie przypaliło się na dnie).
  2. W czasie gotowania mleka, żółtka utrzeć z cukrem.
  3. Gorące mleko dodawać stopniowo do żółtek, stale mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
  4. Do zimnej mieszanki dodać spirytus i dokładnie wymieszać. Przelać do karafki.
  5. Przez pierwszą dobę przechowywać w lodówce, później można już w temperaturze pokojowej.
  6. Ajerkoniak można pić już po ok. 2 dniach, kiedy spirytus przestaje być dominującym zapachem.
SMACZNEGO!




1 komentarz: