To mój drugi domowy likier do kolekcji ;) Kogel-mogel z mlekiem, ze skromnym dodatkiem alkoholu. Pyszny!
Składniki:
- 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- laska wanilii/ cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 250 g cukru
- 100 ml spirytusu
- Mleko przelać do garnka, dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy i pozostawić na gazie do zagotowania (uważając, by mleko nie przypaliło się na dnie).
- W czasie gotowania mleka, żółtka utrzeć z cukrem.
- Gorące mleko dodawać stopniowo do żółtek, stale mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
- Do zimnej mieszanki dodać spirytus i dokładnie wymieszać. Przelać do karafki.
- Przez pierwszą dobę przechowywać w lodówce, później można już w temperaturze pokojowej.
- Ajerkoniak można pić już po ok. 2 dniach, kiedy spirytus przestaje być dominującym zapachem.
SMACZNEGO!
Mmm, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń