wtorek, 9 września 2014

princessa- delikatne ciasto z nutką kawowo-wafelkową

Ciasto "Princessa" jest bardzo delikatne i puszyste, nasączone kawą i cappuccino, posypane startym wafelkiem, dzięki któremu nadano wypiekowi tak wdzięczną nazwę. Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje. Jest to jedno z najlepszych ciast robionych u mnie w domu ;) Pochodzi z gazetki "Przyślij przepis". Polecam!


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPT:
  • 8 jajek
  • 240 g cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
PONCZ:
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 7 łyżeczek cappuccino rumowego
  • 7 łyżeczek cukru
  • 200 ml wody
KREM:
  • 2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
  • 2 małe lub jeden duży wafelek "Princessa"
  1. Poncz: Kawę, cappuccino i cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodać jajka jedno po drugim. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec dolać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić, by wystygł.
  3. Krem: Żelatynę rozpuścić razem z cukrem (kryształem) w niewielkiej ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo serek, miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec, stale miksując, wlać delikatnym strumieniem chłodną żelatynę.
  4. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć jeden z blatów połową ponczu. Na to wyłożyć połowę masy i wyrównać. Przykryć drugim biszkoptowym blatem i nasączyć go drugą połową ponczu. Na to wyłożyć resztę masy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć wafelki.
SMACZNEGO!



7 komentarzy:

  1. Świetne ciasto jakie wysokie. Oj porywam kawałeczek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Eleganckie :) I jakie wysokie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne I pewnie przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto przepyszne! Zrobiło furorę na rodzinnej imprezie!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) zapraszam do korzystania z innych przepisów :)

      Usuń