Ciasto "Princessa" jest bardzo delikatne i puszyste, nasączone kawą i cappuccino, posypane startym wafelkiem, dzięki któremu nadano wypiekowi tak wdzięczną nazwę. Pięknie wygląda i równie dobrze smakuje. Jest to jedno z najlepszych ciast robionych u mnie w domu ;) Pochodzi z gazetki "Przyślij przepis". Polecam!
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
BISZKOPT:
- 8 jajek
- 240 g cukru
- 3 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
PONCZ:
- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 7 łyżeczek cappuccino rumowego
- 7 łyżeczek cukru
- 200 ml wody
KREM:
- 2 opakowania (po 200 g) serka homogenizowanego waniliowego
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
- 2 małe lub jeden duży wafelek "Princessa"
- Poncz: Kawę, cappuccino i cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do wystygnięcia.
- Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier stale ubijając. Następnie dodać jajka jedno po drugim. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Na koniec dolać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez ok. 40 min (do suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić, by wystygł.
- Krem: Żelatynę rozpuścić razem z cukrem (kryształem) w niewielkiej ilości wody, pozostawić do wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo serek, miksując na niskich obrotach miksera. Na koniec, stale miksując, wlać delikatnym strumieniem chłodną żelatynę.
- Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Nasączyć jeden z blatów połową ponczu. Na to wyłożyć połowę masy i wyrównać. Przykryć drugim biszkoptowym blatem i nasączyć go drugą połową ponczu. Na to wyłożyć resztę masy, wyrównać. Na wierzch zetrzeć wafelki.
SMACZNEGO!
Świetne ciasto jakie wysokie. Oj porywam kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Eleganckie :) I jakie wysokie :)
OdpowiedzUsuńCudne I pewnie przepyszne :)
OdpowiedzUsuńOj, to moje smaki!
OdpowiedzUsuńOjej, jakie piękne i wysokie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne! Zrobiło furorę na rodzinnej imprezie!:-)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :) zapraszam do korzystania z innych przepisów :)
Usuń