Małe, urocze i pyszne :) Mamy sezon na truskawki, więc trzeba je wykorzystać. Kruche ciasto, krem budyniowy i te małe, pyszne owoce to bardzo smaczne połączenie. Inspiracją była tarta z tego przepisu.
Składniki (na 20 tartaletek):
CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła/ margaryny
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstego jogurtu/ śmietany
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWY:
- 200 ml mleka
- 35 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 15 g masła/ margaryny
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
DODATKOWO:
- 10 truskawek
- listki mięty
- galaretka cytrynowa
- CIASTO: Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać koła o średnicy ok. 2 cm większej niż szklanka. Teflonową foremkę na muffiny wysmarować olejem i formować w środku małe koszyczki (można również użyć zwykłych foremek na tartaletki czy kruche babeczki). Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie piec przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
- KREM: Wszystkie składniki na krem umieścić w garnku i podgrzewać stale mieszając rózgą. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje.
- Kremem uzupełnić kruche spody. Na każdą tartaletkę położyć połówkę truskawki rozcięciem do dołu.
- Trochę cytrynowej galaretki rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić i posmarować każdą truskawkę, by dłużej zachowała świeżość.
- Ozdobić listkami mięty.
SMACZNEGO!
Urocze maleństwa :)
OdpowiedzUsuńCudo !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Ale śliczne, też takie chcę :-)
OdpowiedzUsuń