sobota, 14 czerwca 2014

tartaletki z truskawkami i kremem budyniowym

Małe, urocze i pyszne :) Mamy sezon na truskawki, więc trzeba je wykorzystać. Kruche ciasto, krem budyniowy i te małe, pyszne owoce to bardzo smaczne połączenie. Inspiracją była tarta z tego przepisu.


Składniki (na 20 tartaletek):

CIASTO:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła/ margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu/ śmietany
  • szczypta soli
KREM BUDYNIOWY:
  • 200 ml mleka
  • 35 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 15 g masła/ margaryny
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
DODATKOWO:
  • 10 truskawek
  • listki mięty
  • galaretka cytrynowa
  1. CIASTO: Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2 mm. Wycinać koła o średnicy ok. 2 cm większej niż szklanka. Teflonową foremkę na muffiny wysmarować olejem i formować w środku małe koszyczki (można również użyć zwykłych foremek na tartaletki czy kruche babeczki). Wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie piec przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
  2. KREM: Wszystkie składniki na krem umieścić w garnku i podgrzewać stale mieszając rózgą. Gotować do momentu, aż masa zgęstnieje.
  3. Kremem uzupełnić kruche spody. Na każdą tartaletkę położyć połówkę truskawki rozcięciem do dołu.
  4. Trochę cytrynowej galaretki rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić i posmarować każdą truskawkę, by dłużej zachowała świeżość.
  5. Ozdobić listkami mięty.
SMACZNEGO!

3 komentarze: