Bardzo smaczna, kolorowa i sycąca sałatka. Dobra na co dzień, jak i od święta, gdyż nie jest wyszukana, ale bardzo ładnie się prezentuje ;) Polecam.
Składniki:
- 200-250 g makaronu (suchego), np. świderki
- 250 g kabanosów
- garść marynowanych kawałków papryki
- 6-8 średniej wielkości ogórków konserwowych
- puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- 4 czubate łyżki majonezu
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić.
- Kabanosy pokroić w cienkie plasterki.
- Paprykę i ogórki pokroić w kostkę.
- Szczypiorek posiekać.
- Od kukurydzy odsączyć zalewę.
- Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać majonez, doprawić, wymieszać.
SMACZNEGO!
mama problem z wyborem najlepszych kabanosów. macie jakieś sugestie? goście jutro przychodzą ;)
OdpowiedzUsuńja wybrałam zwykłe, wieprzowe marki Tarczyński :)
UsuńPolskie snaki od Kani też są dobre, bezglutenowe i za opakowanie jest tylko 3 zł z groszami, więc naprawdę tanio.
Usuńpolskie snaki sa bezglutenowe? o.O myslalem ze tylko maestro nie go maja
UsuńTarczyński ma niezłe produkty, ale mi najbardziej podchodzą bekonowe kabanosy maestro. JA sie zaopatruje w biedronce :)
OdpowiedzUsuńTarczyński ma dobre smakowe, ale serio jeżeli chodzi o naturalnego kabanosa, to lepiej zainwestować w Kanie. Nie będę się licytował z nikim, bo nie o to tutaj chodzi, tak po prostu sądzę.
OdpowiedzUsuńkabanosy Tarczyński są smaczne, ale nie wybrałam ich dlatego, że je lubię, tylko były częścią nagrody wygranej w konkursie kulinarnym :) nie będę wybrzydzać :) A o kabanosach od Kani też słyszałam wiele dobrego, jeśli są to te, które mam na myśli.
Usuńprodukty przyszły w takiej ilości: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=662869737117459&set=pcb.662870287117404&type=1&theater więc trzeba je jakoś wykorzystać :)
Usuń