niedziela, 1 czerwca 2014

stefanka

Szczerze mówiąc, kiedy byłam mniejsza, nie przepadałam za tym ciastem... Choć nie do końca TYM, bo u mnie w domu robiło się ją z masą budyniową. Jakiś czas temu miałam okazję spróbować tej tradycyjnej stefanki- z kaszą manną. Okazała się przepyszna ;) Najlepsza jest po co najmniej jednym dniu od przygotowania- ciasto robi się miękkie od masy i rozpływa się w ustach. Przepis znalazłam tutaj.

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO:
  • 500 g mąki
  • łyżeczka sody
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g masła/margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
MASA:
  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 150 g cukru
  • 200 g masła/margaryny
POLEWA:
  • 100 g margaryny
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
DODATKOWO:
  • 2 małe słoiczki dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych

  1. Ciasto: miód z mlekiem podgrzać mieszając do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia. 
  2. Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, jajka, masło i mleko z miodem. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Z każdej z nich rozwałkować placek na wymiary blaszki i piec po jednym w 180°C przez 15 min.
  3. Masa: do mleka wsypać kaszę i cukier. Gotować mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy kasza zgęstnieje, zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć z masłem.
  4. Polewa: wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać mieszając do połączenia się składników. 
  5. Pierwszy blat posmarować jednym słoikiem dżemu, na to wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem. I znów: dżem, masa, blat. Na wierch wylać przestygniętą i niezbyt rzadką polewę. Poczekać, aż blaty zmiękną od masy i zajadać, aż się uszy trzęsą ;)
SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Och,jak ja lubię tego typu ciasta:)narobiłaś mi wielkiej ochoty na nie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wygląda :) zjadłabym pół brytfanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. łał! idealna! a ja robię się coraz bardziej głodna....

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiłam, wyszedł świetnie. Czekam do jutra i będę sie zajadać z innymi :)

    OdpowiedzUsuń