Cytrynowe, delikatne ciasto. Na spodzie mięciutki biszkopt, wyżej pyszna cytrynowa masa, następnie delikatna, również cytrynowa pianka z kremówki, a na wierzchu herbatniki polane oczywiście cytrynową polewą. Ciasto pięknie się prezentuje- wygląda niczym polakierowane. Nie jest trudne do wykonania, jednak trzeba oczekiwać na wystygnięcie kolejnych warstw. Tu znalazłam przepis.
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
- 0,5 szklanki letniej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
KREM CYTRYNOWY:
- 0,5 szklanki soku z cytryny
- 1,5 szklanki wody
- 2 budynie śmietankowe
- 2 żółtka
- szklanka cukru
- 200 g masła/ margaryny
CYTRYNOWA PIANKA:
- ok. 700 ml kremówki 30%
- 2 galaretki cytrynowe
- szklanka gorącej wody
POLEWA:
- 2 łyżki masła/ margaryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- ok. 20-30 herbatników
- Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać żółtka- jedno po drugim. Na konieć dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 160°C do momentu, aż wierzch będzie ciemnozłoty, a wbity patyczek suchy.
- Krem: Do 0,5 szklanki wody dodać budynie i żółtka i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Pozostałą 1 szklankę wody i 0,5 szklanki soku z cytryny przelać do garnka, wsypać cukier i zagotować. Do gotującej się cieczy wlać małym strumykiem budyń mieszając, podgrzewać do zgęstnienia. Po wystudzeniu budyń utrzeć z masłem na jednolitą masę.
- Pianka: Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, pozostawić do wystudzenia, lecz nie stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo galaretkę.
- Wymieszać składniki na nasączenie.
- Biszkopt nasączyć, nałożyć krem cyrtynowy, następnie cyrtynową piankę, na wierzch wyłożyć herbatniki.
- Polewa: masło rozpuścić, dodać sok z cytryny i cukier puder, podgrzewać aż wszystko się dokładnie połączy. Przestudzić, a następnie polać polewą.
- Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Już sobie wyobrażam jakie to musi być pyszne, mniam. Zapisuję do wypróbowania. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńrównież pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam to ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda pysznie, tak świeżo i wiosennie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo dobre! stwierdzili goście na przyjeciu ja niestety tylko je zrobiłam.
OdpowiedzUsuńtrzeba spróbować chociaż kawałeczek następnym razem :)
UsuńLubię ciasto cytrynowe i postaram się skorzystać z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPrzepis mnie bardzo zacheca zeby to sprobowac, szczegolnie jak bede mial swieze cytryny na drzewie ale musze sie jedno spytac: zamiast pokazywac 3 zdjecia tego samego wykonczonego ciasta, nie mozna by bylo pokazac 3 zdjecia poczas kolejnych etapow jego robienia? To by sie bardzo wiecej przydalo i pomoglo.
OdpowiedzUsuńMożna,jednak podczas pieczenia ręce są brudne, póki co nie miałam natchnienia, by sięgać po aparat w międzyczasie :)
UsuńZrobiłam 😀😀😀wyszło pyszne 😊😊😊
OdpowiedzUsuńPierwszy przepis który wzięłam z internetu i nie musiałam nic zmieniać, wszystko jest idealnie,a ciasto przepyszne :)
OdpowiedzUsuń