niedziela, 23 marca 2014

cytrynowiec z herbatnikami- pyszny i puszysty

Cytrynowe, delikatne ciasto. Na spodzie mięciutki biszkopt, wyżej pyszna cytrynowa masa, następnie delikatna, również cytrynowa pianka z kremówki, a na wierzchu herbatniki polane oczywiście cytrynową polewą. Ciasto pięknie się prezentuje- wygląda niczym polakierowane. Nie jest trudne do wykonania, jednak trzeba oczekiwać na wystygnięcie kolejnych warstw. Tu znalazłam przepis.


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
KREM CYTRYNOWY:
  • 0,5 szklanki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru
  • 200 g masła/ margaryny
CYTRYNOWA PIANKA:
  • ok. 700 ml kremówki 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • szklanka gorącej wody
POLEWA:
  • 2 łyżki masła/ margaryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
  • ok. 20-30 herbatników
  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać żółtka- jedno po drugim. Na konieć dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 160°C do momentu, aż wierzch będzie ciemnozłoty, a wbity patyczek suchy.
  2. Krem: Do 0,5 szklanki wody dodać budynie i żółtka i dobrze wymieszać, by nie było grudek. Pozostałą 1 szklankę wody i 0,5 szklanki soku z cytryny przelać do garnka, wsypać cukier i zagotować. Do gotującej się cieczy wlać małym strumykiem budyń mieszając, podgrzewać do zgęstnienia. Po wystudzeniu budyń utrzeć z masłem na jednolitą masę.
  3. Pianka: Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, pozostawić do wystudzenia, lecz nie stężenia. Kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo galaretkę.
  4. Wymieszać składniki na nasączenie.
  5. Biszkopt nasączyć, nałożyć krem cyrtynowy, następnie cyrtynową piankę, na wierzch wyłożyć herbatniki.
  6. Polewa: masło rozpuścić, dodać sok z cytryny i cukier puder, podgrzewać aż wszystko się dokładnie połączy. Przestudzić, a następnie polać polewą.
  7. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. Już sobie wyobrażam jakie to musi być pyszne, mniam. Zapisuję do wypróbowania. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, tak świeżo i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo dobre! stwierdzili goście na przyjeciu ja niestety tylko je zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba spróbować chociaż kawałeczek następnym razem :)

      Usuń
  6. Lubię ciasto cytrynowe i postaram się skorzystać z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis mnie bardzo zacheca zeby to sprobowac, szczegolnie jak bede mial swieze cytryny na drzewie ale musze sie jedno spytac: zamiast pokazywac 3 zdjecia tego samego wykonczonego ciasta, nie mozna by bylo pokazac 3 zdjecia poczas kolejnych etapow jego robienia? To by sie bardzo wiecej przydalo i pomoglo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można,jednak podczas pieczenia ręce są brudne, póki co nie miałam natchnienia, by sięgać po aparat w międzyczasie :)

      Usuń
  8. Zrobiłam 😀😀😀wyszło pyszne 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierwszy przepis który wzięłam z internetu i nie musiałam nic zmieniać, wszystko jest idealnie,a ciasto przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń