Miało być ciasto jogurtowe, ale okazało się, że w lodówce jest za mało jajek, więc przypomniałam sobie o sprawdzonym czekoladowym cieście, do którego ich nie potrzeba. Budyń miałam już ugotowany, więc zrobiłam ciapki, jak miało być na jogurtowym ;) a do tego dżem truskawkowy, który świetnie komponuje się z czekoladą. Wyszło przepyszne!
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 szklanki cukru
- łyżeczka soli
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- budyń waniliowy ugotowany w 400 ml mleka, osłodzony
- słoiczek dżemu truskawkowego
- opcjonalnie cukier puder do posypania (choć ciasto jest słodziutkie)
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia
- Mąkę, kakao i sodę przesiać do miski. Dodać cukier oraz sól, wymieszać.
- Do drugiej miski wlać olej, wodę, ocet, wsypać kawę i dodać aromat, wymieszać.
- Połączyć zawartość obu misek, wymieszać dokładnie łyżką lub widelcem. Przelać do formy, wyrównać.
- Nałożyć kleksy z budyniu i dżemu.
- Piec w 180°C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz