środa, 19 lutego 2014

mega czekoladowe ciasto z dżemem i budyniem

Miało być ciasto jogurtowe, ale okazało się, że w lodówce jest za mało jajek, więc przypomniałam sobie o sprawdzonym czekoladowym cieście, do którego ich nie potrzeba. Budyń miałam już ugotowany, więc zrobiłam ciapki, jak miało być na jogurtowym ;) a do tego dżem truskawkowy, który świetnie komponuje się z czekoladą. Wyszło przepyszne!


Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 szklanki cukru
  • łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • budyń waniliowy ugotowany w 400 ml mleka, osłodzony
  • słoiczek dżemu truskawkowego
  • opcjonalnie cukier puder do posypania (choć ciasto jest słodziutkie)
  1. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia
  2. Mąkę, kakao i sodę przesiać do miski. Dodać cukier oraz sól, wymieszać.
  3. Do drugiej miski wlać olej, wodę, ocet, wsypać kawę i dodać aromat, wymieszać.
  4. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać dokładnie łyżką lub widelcem. Przelać do formy, wyrównać.
  5. Nałożyć kleksy z budyniu i dżemu.
  6. Piec w 180°C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz