Aromatyczne i mięciutkie muffinki czekoladowe z dodatkiem gotowanej skórki "sernikowej". To taki mały eksperyment, ponieważ oryginalny przepis posiadał po prostu pomarańczową czekoladę :) Pyszne, ładne... na takie zawsze jest ochota :) Tu je znalazłam.
Składniki (na 12 muffinek):
- 60 g czekolady deserowej
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 2/5 szklanki oleju
- 100 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki gotowanej skórki z pomarańczy, jak do sernika
- szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kawałki czekolady do posypania (ok. 4-6 kostek, jakakolwiek)
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
- Żółtka i białka oddzielić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę, olej i jogurt, zmiksować. Następnie dodać mąkę, kakao, proszek i sodę i dokładnie wszystko zmiksować. Wmieszać skórkę pomarańczową.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta czekoladowego.
- Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i posypać bułką tartą/kaszą manną. Rozłożyć ciasto na 12 muffinek, posypać kawałkami czekolady.
- Piec ok. 25 minut w 180°C, do suchego patyczka.
SMACZNEGO!
Połączenie smaków-doskonałe!
OdpowiedzUsuń