wtorek, 8 lipca 2014

kruche rogaliki z marmoladą/konfiturą na żółtkach

Naprodukowałam ich ponad 100 i wszystkie znikły w ciągu doby ;) Kiedy mamy do wykorzystania żółtka po np. bezie, to są idealnym rozwiązaniem. Są kruchutkie i smaczne, a ciasto przed upieczeniem jest plastyczne i wygodne do formowania. Nadzieniem może być marmolada, albo gęsta konfitura. Smażone, gęste wiśnie dobrze się sprawdzą, ponieważ nie wypłyną, a do tego mają lekko kwaśny smak, który dobrze komponuje się z kruchym ciastem. Polecam :)


Składniki (na około 50 rogalików):
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 g masła/margaryny
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko do posmarowania (samo żółtko również może być)
  • ok. 300-350 g marmolady/konfitury

  1. Z mąki, żółtek, masła, śmietany, cukru pudru i szczypty soli zagnieść kruche ciasto. Włożyć do woreczka i schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce (lub przez całą noc).
  2. Oderwać kawałek ciasta, rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wyciąć z niego koło, najlepiej przyłożyć duży talerz i obciąć ciasto wokół. Podzielić na 8 "trójkątów" (wycinków kołowych ;)))). Najlepiej posmarować brzegi jajkiem, by nadzienie nie wypłynęło, ale niekoniecznie. Zwijać rogaliki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką.
  3. Każdy rogalik posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
  4. Piec ok. 15 minut w temperaturze 190°C do złotego koloru.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz