sobota, 14 grudnia 2013

pierniki brukowce w dwóch odsłonach

Tak naprawdę upiekłam je tydzień temu, ale dopiero dziś znalazłam czas na udekorowanie. Jedną połowę polałam lukrem kawowym, a drugą polewą czekoladową. Wyszły pyszne :) Podobno muszą dużo leżakować, by były miękkie, ale nam smakowały nawet od razu po upieczeniu. A przez ten tydzień dużo zmiękły. 1/3 nie doczekała świąt, a zostało jeszcze 1,5 tygodnia ;) Przepis pochodzi z Moich Wypieków.


Składniki:

PIERNICZKI
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła/ margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • nadzienie: marmolada/ powidła
LUKIER
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 4-5 łyżek gorącej wody
POLEWA
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 1,5 łyżki margaryny
  • łyżka mleka
  1. Do małego garnka wsypać 2 łyżki cukru, skarmelizować (podgrzewać aż cukier się rozpuści i powstanie płynny karmel). Wlać 1/3 szklanki wody (karmel szybko zareaguje i zgęstnieje). Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenną i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru stale mieszając. Odstawić do wystudzenia.
  2. Do miski wsypać mąkę i sodę, wymieszać. Dodać jajko i masło, oraz zrobioną wcześniej karmelową miksturę. Przykryć, odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
  3. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i nadziewać marmoladą. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm.
  4. Piec 15-20 min w temperaturze 180ºC.
  5. Składniki na lukier wymieszać. Jeśli będzie za gęsty dodać więcej wody. Ostudzone pierniki zamaczać w lukrze i zostawić do zastygnięcia.
  6. Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Posmarować wystudzone pierniki.
  7. Odstawić na kilka dni do zmięknięcia.
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz