Pyszne rogaliki z czekoladą, a nie z kremem czekoladowym, który można spotkać w większości przepisów. Pięknie wyrastają i są bardzo mięciutkie. Ciasto jest niezbyt słodkie, ale równoważy je czekolada- biała i mleczna. Bardzo polecam, to moje ulubione rogaliki z czekoladą ;) Przepis znalazłam tu.
Składniki na 32 rogaliki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 60 g drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła roślinnego (+ łyżka do posmarowania)
- 3 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 tabliczki czekolady (najlepiej biała i mleczna)
- W mleku rozpuścić drożdże i cukier, odstawić.
- Do miski przesiać mąkę i dodać resztę składników (oprócz czekolady). Zagnieść ciasto, aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 4 kule. Każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm i pokroić na 8 "trójkątów". W rogaliki zawijać po pół kostki mlecznej i białej czekolady. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić jeszcze kilka minut do wyrośnięcia.
- Piec ok. 10 min w temperaturze 180°C. Po upieczeniu posmarować roztopionym masłem.
SMACZNEGO!
Takiego z ciepły mleczkiem chętnie zjadłabym na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńz mlekiem smakują najlepiej! ;)
OdpowiedzUsuńMniam, wyglądają na bardzo puszyste i pyszne!:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały:)
OdpowiedzUsuńi to jak! :)
Usuń