Kiedy nie macie co zrobić z białkami, ten mazurek to idealne rozwiązanie- potrzeba do niego 10 białek. Jest bardzo smaczny, ładnie się prezentuje. Przepis pochodzi ze starego miesięcznika mamy, którego nazwy nie pamiętam :)
Składniki (blaszka 24x40 cm):
CIASTO:
- 10 białek
- 125 g margaryny roztopionej i ostudzonej
- szklanka cukru
- szklanka suchego maku
- szklanka mąki
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- budyń waniliowy
- 8 łyżek wiórków kokosowych
- 250 g margaryny
DODATKOWO:
- polewa czekoladowa (użyłam gotowych z białej i mlecznej czekolady, ale można zrobić domową kakaową i posypać wiórkami kokosowymi)
- CIASTO. Białka ubić na sztywną pianę ze szczytpą soli. Utrzeć z cukrem stopniowo go dodając. Wsypać mak, przesianą mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem delikatnie wymieszać łyżką. Przestudzoną margarynę wlewać stopniowo stale mieszając. Przelać do foremki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok 30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.
- MASA. Mleko wlać do garnka i odlać pół szklanki. Do garnka wsypać cukier i wiórki. W pół szklanki mleka wymieszać obie mąki i budyń. Ugotować budyń- do gotującego mleka wlać mleko z mąkami i budyniem ciągle mieszając. Kiedy zrobi się gęsty, odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć z margaryną.
- Wystygnięte ciasto przekroić na dwa blaty, posmarować spodnią część masą, przykryć wierzchnią częścią. Udekorować polewą.
SMACZNEGO!
Wygląda prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy mazurek jaki jadłam kiedykolwiek :)
OdpowiedzUsuńAle co ucierać z cukrem
OdpowiedzUsuńubite białka
Usuńsuper ciasto jeszcze takiego nie jadłam
Usuń