Źródło
Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):
SPÓD:
- 170 g herbatników maślanych
- 4 łyżki masła/margaryny
- 50 g białej czekolady
MASA ŚMIETANKOWA:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 0,7 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 4 łyżeczki żelatyny
MASA MALINOWA:
- 350 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 350 g jogurtu greckiego
- 0,7 szklanki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
- kilka malin
- kremówka do dekoracji
- Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić razem z czekoladą, najlepiej w kąpieli wodnej. Dodać do herbatników i wymieszać.
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wgnieść masę herbatnikową w spód, wstawić do lodówki.
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier wanilinowy. Miksować dalej, dodając po łyżce serek mascarpone. Na koniec stopniowo dodawać ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelać na spód. Bliżej brzegów powciskać maliny w niewielkich odstępach końcówką do dołu. Wstawić do lodówki.
- Z kolejnymi 4 łyżeczkami żelatyny zrobić to samo, co wcześniej. Maliny zblednować razem z cukrem. Wymieszać z jogurtem greckim, pod koniec dodać żelatynę cały czas mieszając (ja to wszystko zrobiłam w blenderze). Wylać na masę śmietankową. Wstawić do lodówki.
- Kiedy sernik stężeje, odciąć brzegi od tortownicy. Przystroić kremówką i malinami (opcjonalnie). Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
Wygląda bajecznie, musiał smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńI to bez pieczenia! Muszę zrobić!
Apetyczny :)
OdpowiedzUsuń