poniedziałek, 4 sierpnia 2014

śmietankowo-malinowy sernik na zimno

Chłodny, orzeźwiający, idealny na upalne dni. Bardzo smaczny, chętnie wrócę do tego przepisu. Mogę wam go polecić bez najmniejszych wyrzutów sumienia ;)
Źródło


Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

SPÓD:
  • 170 g herbatników maślanych
  • 4 łyżki masła/margaryny
  • 50 g białej czekolady
MASA ŚMIETANKOWA:
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 0,7 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
MASA MALINOWA:
  • 350 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 350 g jogurtu greckiego
  • 0,7 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
DODATKOWO:
  • kilka malin
  • kremówka do dekoracji
  1. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zblendować. Masło roztopić razem z czekoladą, najlepiej w kąpieli wodnej. Dodać do herbatników i wymieszać.
  2. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wgnieść masę herbatnikową w spód, wstawić do lodówki.
  3. 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i cukier wanilinowy. Miksować dalej, dodając po łyżce serek mascarpone. Na koniec stopniowo dodawać ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Przelać na spód. Bliżej brzegów powciskać maliny w niewielkich odstępach końcówką do dołu. Wstawić do lodówki.
  4. Z kolejnymi 4 łyżeczkami żelatyny zrobić to samo, co wcześniej. Maliny zblednować razem z cukrem. Wymieszać z jogurtem greckim, pod koniec dodać żelatynę cały czas mieszając (ja to wszystko zrobiłam w blenderze). Wylać na masę śmietankową. Wstawić do lodówki.
  5. Kiedy sernik stężeje, odciąć brzegi od tortownicy. Przystroić kremówką i malinami (opcjonalnie). Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!




Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni! Lekkie desery bez piekarnika vol 2

3 komentarze: