środa, 6 sierpnia 2014

jeżynowe serniczki na zimno w szklankach

Bardzo łatwe i smaczne serniczki, idealne na upalną pogodę. Jeżyny były tak dojrzałe, że szkoda było nic z nich nie zrobić, a w lodówce był jogurt, który tracił ważność... Całkiem szybko wyszło coś pysznego :)


Składniki (na 8 niedużych szklaneczek, 1,5 litra płynu):

  • 90 dag dojrzałych jeżyn
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • szklanka cukru
  • kilka kropel cytryny
  • 25 g żelatyny
  • kremówka i owoce do ozdoby
  1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
  2. Jeżyny opłukać i zblendować razem z cukrem, przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Dodać jogurt naturalny i zmiksować. Następnie dodawać stopniowo żelatynę ciągle miksując.
  3. Przelać do szklaneczek i wstawić do lodówki.
  4. Udekorować kremówką i owocami.
SMACZNEGO!



Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni! Lekkie desery bez piekarnika vol 2 Jeżyny 2014

2 komentarze:

  1. Wyglądają bosko - ten kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pomysłowy przepis, zamiast jeżyn dodałam malin i tylko pół szklanki cukru. Mniam :P

    OdpowiedzUsuń