Bardzo łatwe i smaczne serniczki, idealne na upalną pogodę. Jeżyny były tak dojrzałe, że szkoda było nic z nich nie zrobić, a w lodówce był jogurt, który tracił ważność... Całkiem szybko wyszło coś pysznego :)
Składniki (na 8 niedużych szklaneczek, 1,5 litra płynu):
- 90 dag dojrzałych jeżyn
- 400 g jogurtu naturalnego
- szklanka cukru
- kilka kropel cytryny
- 25 g żelatyny
- kremówka i owoce do ozdoby
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.
- Jeżyny opłukać i zblendować razem z cukrem, przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Dodać jogurt naturalny i zmiksować. Następnie dodawać stopniowo żelatynę ciągle miksując.
- Przelać do szklaneczek i wstawić do lodówki.
- Udekorować kremówką i owocami.
SMACZNEGO!
Wyglądają bosko - ten kolor! :)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy przepis, zamiast jeżyn dodałam malin i tylko pół szklanki cukru. Mniam :P
OdpowiedzUsuń