środa, 12 marca 2014

popękane ciasteczka z nutką mandarynki lub cytryny

Miękkie w środku, słodziutkie, z nutką cytrusową. W dwóch wersjach- z cytryną lub mandarynką. Ciasteczka te są bardzo smaczne i nie są pracochłonne. Polecam przechowywać je w zamkniętym pojemniku, by zachowały miękkość. Przepis znalazłam tu.


Składniki na blaszkę ciasteczek (ok. 35):

  • 225 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g margaryny
  • skórka otarta z cytryny (lub dużej mandarynki)
  • sok z 1/2 cytryny (lub sok z 1/2 dużej mandarynki i kilka kropel soku z cytryny)
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • cukier puder do obtoczenia
  1. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, sok i skórę z cyrtyny lub mandarynki, cukier i jajko. Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
  2. Blaszkę obsypać mąką. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze. Układać na blaszce zachowując odstępy (conajmniej 3 cm).
  3. Piec ok 10-12 minut w temperaturze 180°C.
SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. Wyglądają fantastycznie! Już czuję ten zapach:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pachnące cytrusami - nie skończyłoby się na jednym u mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie <3 ! Aż muszę pomyśleć o ich wegańskim odpowiedniku ;)
    Takie popękane mają najwięcej uroku :) !

    OdpowiedzUsuń