Składniki (na 2-osobową porcję):
- dolna część udka z kurczaka
- 2,5 szklanki wody
- 1 niewielka cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duża marchew
- kawałek pietruszki
- puszka pomidorów (400 g)
- czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- niepełna łyżeczka przyprawy do kuchni włoskiej (ew. można zastąpić ziołami prowansalskimi)
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta chili (pieprzu cayenne)
- sól, pieprz
- 2 kromki chleba białego/ ciemnego/ bułki wrocławskiej lub bagietki
- odrobina jogurtu naturalnego/ śmietany
- Do garnka wlać wodę, dodać udko, obraną marchew i pietruszkę. Gotować, aż udko będzie miękkie, pod koniec gotowania osolić.
- Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Osolić i poddusić na patelni. Może być na oleju, ja zrobiłam to na mleku (nie czuć różnicy, cebulka robi się miękka).
- Ugotowane udko wyjąć z wywaru.
- Do wywaru dodać puszkę pomidorów, podduszoną cebulkę z czosnkiem, koncentrat i przyprawy. Pogotować do zmięknięcia marchewki.
- Gotową zupkę zblendować.
- Chleb czy bułkę pokroić w kosteczkę i podpiec na suchej patelni teflonowej na chrupiące grzanki.
- Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego, porwanym na strzępy udkiem kurczaka i grzankami.
SMACZNEGO!
Wygląda bardzo apetycznie !!! ;D Uwielbiam zupy krem, razem z mamą tworzymy nowe i zawsze są ostre ;D..
OdpowiedzUsuńPyszna zupa:)
OdpowiedzUsuńJadłabym! :)
OdpowiedzUsuńJadłabym! :)
OdpowiedzUsuń