Przypominają kształtem słoneczka, prawda? :) Piwa w nich nie czuć, nadaje jedynie ciekawą strukturę ciastu. Ciacha są kruche, z pysznym czekoladowo-bananowym nadzieniem w środku. Do tego są zdrowe! Jedyna słodycz pochodzi z bananów i czekolady, a mąki użyłam pełnoziarnistej. Bazowałam na tym przepisie.
PS Na drugi dzień stają się przyjemnie mięciutkie! :)
PS Na drugi dzień stają się przyjemnie mięciutkie! :)
Składniki (na prawie 2 blaszki):
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (np. lubella 3 zboża)
- 250 g masła/margaryny
- 0,5 szklanki piwa
- 1 roztrzepane jajko
- 50 g gorzkiej czekolady
- 3 banany
- kilka kropel soku z cytryny
- Z mąki, masła i piwa zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 1 h.
- Banany i czekoladę posiekać w kosteczkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
- Ciasto wałkować na grubość ok. 2 mm, wycinać szklanką koła. Brzegi smarować jajkiem, nakładać niecałą łyżeczkę farszu, nakładać drugie koło i sklejać brzegi. Można dodatkowo ozdobić brzegi widelcem. Układać na blaszce i posmarować wierzch jajkiem.
- Piec ok. 20-25 min w temperaturze 180°C.
SMACZNEGO!
Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://smaczniprzyjaciele.wordpress.com/2014/03/09/liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Gosia