Niby zwykłe ciasto z masą budyniową, a jednak bardzo smaczne. Spód jest mało słodki, za to nadrabia masa i truskawki- wszystko się za sobą dobrze komponuje. Zimą, czy jak ktoś woli- wczesną wiosną, fajnie jest zjeść coś z truskawkami ;) Polecam!
Składniki (na blaszkę 25x35 cm):
CIASTO:
- pół szklanki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
MASA BUDYNIOWA:
- 0,5 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
- budyń waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g masła/ margaryny
TRUSKAWKI:
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5 l truskawek świeżych lub mrożonych, zblendowanych
- szklanka wody
- Po pierwsze: ciasto. Mleko podgrzać tak, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę. Odstawić do ostygnięcia. W misce utrzeć jajo na jasny krem, dodawać stopniowo cukier ciągle ucierając. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować. Dodać mleko z czekoladą i znów zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia się składników. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
- Warstwa truskawkowa: Do zblendowanych truskawek dolać szklankę wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka będzie chłodna, ale nadal rzadka, można wstawić do lodówki, by szybciej zaczęła tężeć, ale nie zastygła całkowicie.
- Masa budyniowa: Do garnka wlać pół litra mleka, z czego odlać pół szklanki. Do garnka wsypać cukier, a do szklanki- obie mąki oraz budyń i wszystko razem dobrze wymieszać, by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka delikatnym strumieniem stale mieszając. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie utrzeć z masłem.
- Ciasto (po wystudzeniu i zdjęciu papieru do pieczenia) przełożyć znów do blaszki, posmarować masą budyniową dojeżdżając do brzegów, by tężejąca galaretka nie dostała się do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylać taką właśnie galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
SMACZNEGO!
fajny pomysł na ciasto ;)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, prosty a efektowny :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńNiby zwykłe, a jednak nie do końca. Pięknie się ze sobą komponują te warstwy :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne kolory <3
OdpowiedzUsuńTen czekoladowy spód przemawia do mnie *.*
OdpowiedzUsuńto ciasto śni mi się po nocach :) muszę je w końcu zrobić!
OdpowiedzUsuńProste w wykonaniu, ślicznie wygląda a do tego jak smakuje...:) Mniam. A sezon truskawkowy w pełni....
OdpowiedzUsuńCzy ciasto jest na dużą blachę prostokatną? Budyń ma być z cukrem czy bez?
OdpowiedzUsuńCiasto jest na standardową blaszkę prostokątną o wymiarach 25x35 cm. Budyń ma być zwykły, bez cukru, np. taki: http://www.gellwe.pl/produkty/produkt/tytul/budyn-waniliowy-66/
Usuńciasto wreszcie upiekłam. Bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńczy to ciasto rośnie wysokie? bo własnie upiekłam i wydaje mi się że nie urosło za dużo:( może wyszedł mi zokalec:(
OdpowiedzUsuńMyślę, że powinno mieć na oko 3-4 cm wysokości, więc nie za duże, bo nie dzieli się go na 2 blaty. Ciężko mi stwierdzić, choć nie słyszałam jeszcze, by komuś wyszedł zakalec z tego przepisu. Oby było wszystko w porządku :)
Usuńciasto rewelacja!!! smakuje dzieciom i dorosłym -robie juz kolejny raz polecam pyyyyyycha!!!!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
UsuńDziś zrobiłam to piękne ciasto, wygląda rewelacyjnie. Spożywać będę niestety dopiero jutro :( Mam nadzieję, że jest również tak pyszne jak efektowne. Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że ciasto nie zawiedzie :) również pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńWitam mam pytanie galaretke w postaci proszku dodac czy rozrobione?
OdpowiedzUsuńw postaci proszku, przecież inaczej nie stężeje
UsuńCzy to jajko ma iść całe czy tylko żółtko?
OdpowiedzUsuńtak jak jest napisane- jajko (a nie żółtko)
UsuńA śmietanę 12% czy 18%?
OdpowiedzUsuńI truskawki 0, 5 L to znaczy ile kg? To ma być 0,5 L zblendowanych juz truskawek?
Może być każda kwaśna śmietana. Pół litra to już zblendowane truskawki, nie wiem ile to kg, bo używałam mrożonych, z pudełeczka.
UsuńBardzo dziękuję za odp :) dla mnie jest wystaczajaca :)
OdpowiedzUsuńWitam. Te galaretki wsypać prosto z paczki do tych truskawek? Czy najpierw rozrobić je z wodą jak pisze na opakowaniu i dopiero wtedy dodać je do owoców? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńProsto z paczki, pozdrawiam :)
UsuńA ja chciałabym upiec bo wygląda wspaniale , ale w kształcie serca (średnica 24cm ) i boję się czy nie wyjdzie go za dużo jak na taką formę. Może powinnam zmniejszyć ilość składników, np o 1/3 mniej wszystkiego ? Jak myślicie ?
OdpowiedzUsuńFigurę- serce można podzielić na dwa półkola i trójkąt, czyli koło i trójkąt. Pole takiego serca ze wzorów to pi*r*r+0,5*4r*h, czyli pi*r*r+2*r*h, (4r to podstawa trójkąta, bo podstawą są 2 średnice, czyli 4 promienie kół, h to wysokość opuszczona na podstawę, którą trzeba zmierzyć, pi to w przybliżeniu 3,14). Z tego nam wyjdzie pole serca. Pole podstawy blaszki w moim przepisie to 25cm*35cm. Żeby uzyskać szukaną porcję należy podzielić pole serca, na pole podstawy blaszki. Wyjdzie nam prawdopodobnie jakiś ułamek, przypuśćmy, że tym ułamkiem będzie 0,64. Czyli każdy ze składników trzeba pomnożyć przez 0,64 i będziemy mieć porcję idealną na serce :) Np zamiast szklanki mąki trzeba użyć 0,64 szklanki. Oczywiście nie ma co przesadzać- ja zazwyczaj porcję dopasowuję do jajek- żebym nie miała w przepisie pół, czy 1/3 jajka. To jest mój sposób, do tej pory się sprawdzał :)
UsuńCiasto właśnie dzisiaj zrobiłam i już próbowaliśmy - jest pyszne!!!!
OdpowiedzUsuńczy ciasto można piec z termoobiegiem? Je zeli tak to jaka ma być temperatura.Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńZawsze piekę na dwie grzałki, nie testowałam z termoobiegiem.
UsuńCiasto przepyszne chodź ta masa budyniową ma za dużo masła wg mnie w smaku wyszła bardziej maślana niż budyniowa
OdpowiedzUsuńNastępnym razem można dodać mniej masła, według uznania :)
Usuńwszystko pięknie, gdyby nie masa budyniowa. wszystko zgodnie z przepisem wiec chyba tak ma być. Strasznie czuć mąką. trzeba to niestety gotować i to zapewne chyba długo. dół upieczony, masa posmarowana, galaretka z truskawkami tężeje. całość poskładana zobaczymy jak to w ostatecznosci bedzie smakowało. obecnie smak mąki jest nie do zaakceptowania. Pozdrawiam Joanna
OdpowiedzUsuńRewelacja, mus truskawkowy obłędny, zapach truskawek rozchodzi się po całym domu. Wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńNo to robimy 😊,wygląfa pysznie ,mam nadzieje że moje też tak wyjdzie 😊
OdpowiedzUsuńCzy ciasto trzeba nasączyć przed wylaniem masy budyniowej ?
OdpowiedzUsuńnie :)
UsuńI chyba mi wyszło 😀,wszystkim smakowało,dla mnie rewelacja .Dzieki 😀
OdpowiedzUsuńWitam:) czy do ciasta dodaje się aż pół szklanki kakao? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńtak
UsuńPieklam jest przepyszny😊
OdpowiedzUsuń