środa, 1 stycznia 2014

pyszna babka pomarańczowa na białkach

Ta babka to był tzw. "spontan". Miałam 10 białek, 6 przeznaczyłam na pavlova, a co z pozostałymi 4? Pogrzebałam w internecie, znalazłam przepis na kolorową babkę z czterech białek i nieco ją przerobiłam. Wyszła rewelacyjna! Miękka, nie sucha, a lekko wilgotna, pięknie pachnąca pomarańczą. Do tego zrobiłam lukier na soku z pomarańczy... Nie przypuszczałam nawet, że wyjdzie coś tak dobrego, bo w planach przecież była pavlova, nie babka :) Bazą był ten przepis.


Składniki (na foremkę na babkę z kominem):
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • aromat pomarańczowy
  • skórka otarta z pomarańczy (ja dodałam skórkę z 1/2 pomarańczy i łyżkę skórki gotowanej jak do sernika)
  • lukier pomarańczowy (sok z pomarańczy + cukier puder)
  • gotowana lub otarta skórka z pomarańczy do ozdoby
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksując, dodajemy stopniowo cukier. Przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy olej, mleko, aromat i skórkę i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.
  2. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną i wlewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
  3. Kiedy ostygnie, polewamy lukrem i dekorujemy skórką z pomarańczy.
SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Czasem takie improwizowane wypieki są najsmaczniejsze :) Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli nie jest sucha, to zdecydowanie zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie ja piekę, ciekawa jestem efektu

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam ją na Święta, dziękuję za przepis - jeszcze nie próbowałam ,ale pięknie wyrosła i nieziemsko cudnie pachnie!
    Życzę wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! również życzę wszystkiego, co najlepsze na te Święta :)

      Usuń