Składniki (blaszka 24x40 cm):
CIASTO:
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny
MASA:
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 250 g margaryny
POLEWA:
- 25 dag orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie połowy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozwałkować ciasto na wymiar blaszki i przenieść do niej. Piec w ok. 170°C. Kiedy pierwsza część wyrobionego ciasta się upiecze, powtórzyć wszystko z drugą częścią.
- Masa: Mleko wlać do garnka. Odlać szklankę i wymieszać w niej mąki i budyń. Do garnka z mlekiem wsypać cukier i cukier wanilinowy, zagotować. Do gotującego się mleka wlać zawartość szklanki i pogotować chwilę mieszając. Kiedy zgęstnieje dodać margarynę i wymieszać do połączenia się składników.
- Gorącą masę wylać na jeden z placków, przykryć drugim plackiem.
- Polewa: Orzechy posiekać, wsypać do garnka, dodać resztę składników, zagotować. Gotować 6 min od momentu zagotowania mieszając.
- Polewę wylać na ciasto, wyrównać.
SMACZNEGO!
Piec, ale ile minut?
OdpowiedzUsuńAż się zarumieni :) Myślę, że około 20 minut, jednak nie jestem pewna, bo bardzo dawno nie piekłam tego ciasta.
Usuń