Mała, smaczna, cebulkowa przekąska. Ciasto jest bezproblemowe, zwarte, nie przykleja się- same zalety. Ciasteczka zawierają zupkę w proszku. Ja użyłam cebulowej, w oryginalnym przepisie była czosnkowa. To takie ciasteczka na słono, warto czasem urozmaicić słodkie wypieki :)
UWAGA! Krakersy mają małą wadę. Mimo rewelacyjnego smaku, nie są zbyt chrupkie. Konsystencja po upieczeniu może być inna od oczekiwanej.
Składniki (na 2 blaszki):
- ok. 40 g zupki cebulowej (lub czosnkowej) w proszku (np. 2 gorące kubki, ja użyłam takiej)
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 130 g masła/ margaryny
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego/ śmietany
- łyżeczka suszonego koperku
- łyżeczka kurkumy (pominęłam)
- Do miski przesiać mąkę, dodać zupkę w proszku, przyprawy i wymieszać. Dodać masło i jogurt i zagnieść gładkie ciasto.
- Ciasto wałkować na grubość 3-5 mm, wycinać krakersy foremką lub kieliszkiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec obie blaszki na raz na termoobiegu w temperaturze 200°C aż będą rumiane (ok. 20 min).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz