Pyszne, mięciutkie, cynamonowe muffinki, które w smaku przypominają angielskie pączki. Najfajniejsza jest w nich ta słodka cukrowo-cynamonowa posypka, uroczo wygląda :) Robi się je błyskawicznie, polecam :)
źródło
Składniki (na ok. 9-11 muffinów):
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
Dodatkowo:
- ok. 60 g roztopionego masła
- 1/3-1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatałową i cukier, wymieszać.
- Dodać jajko, olej i mleko i wymieszać wszystko widelcem (lub zrobić to w tradycyjny sposób- w drugiej misce wymieszać składniki mokre- olej, mleko i jajko i dopiero dodać do składników sypkich).
- Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą/ kaszą manną, nakładać po pełnej łyżce (do ok. 3/4 wysokości foremki).
- Piec w 180°C przez ok. 20 min (do suchego patyczka), ładnie się zarumienią
- Jeszcze ciepłe wjąć z foremki, obtoczyć/posmarować (pędzelkiem) roztopionym masłem i obtoczyć w posypce (cukier+cynamon).
SMACZNEGO!
wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńjakie cudowne, porywam jedną :3
OdpowiedzUsuńpięknie równiutkie, wyglądają smacznie
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś - pyszne są! Twoje wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuń