Ostatnio za dużo czasu na blogowanie nie miałam, choć oczywiście piekłam. Ten sernik zrobiłam już w sobotę. Kokos i gruszka to naprawdę genialne połączenie, dlatego postanowiłam je wykorzystać. Padło na sernik na zimno. Wyszedł pyszny, puszysty, kokosowy, a spód, choć nie jest najważniejszy jest rewelacyjny. Nie rozpada się, mimo że to tylko herbatniki i czekolada.
Składniki na tortownicę śr. 29 cm:
- 800 g jogurtu greckiego
- 330 g kremówki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki żelatyny (na 3/4 szklanki wody)
- 2 galaretki cytrynowe
- 3-4 gruszki
- ok. 140 g herbatników (np. pełnoziarniste Bonitki z Biedronki)
- 100 g białej czekolady
- Tortownicę wyłożyć folią spożywczą (dno i brzegi).
- Czekoladę ropuścić i przestudzić, by była chłodna.Herbatniki pokruszyć lub zmiksować blenderem i wsypać do miski. Wlać czekoladę i wymieszać wszystko dokładnie ręką. Wsypać do tortownicy i dobrze wgnieść w dno (np. drewnianym tłuczkiem). Wstawić do lodówki.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.
- Do miski wlać jogurt, dodać przesiany cukier puder i wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i znów wymieszać.
- W drugiej misce ubić kremówkę na sztywno.
- Do miski z jogurtami, miksując, wlewać strużką schłodzoną żelatynę. Dobrze wszystko zmiksować. Dodać ubitą kremówkę i delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki.
- Galaretki rozpuścić w ilości wody jak podane jest na opakowaniu (przeważnie galaretka na 0,5 litra). Odstawić, by ostygły, a potem wstawić do lodówki, by trochę stężały (tak, by można je było wylać na wierzch).
- Gruszki obrać, pokroić i ułożyć na schłodzonej masie jogurtowej (ja ułożyłam w kwiatuszki, nie za gęsto, ale ułóżcie wedle uznania :) )
- Zalać gakaretką i wstawić do lodówki, aż galaretka będzie sztywna.
- Ozdobić kremówką lub nie (ja tego nie zrobiłam, ale można zrobić jakieś cudeńka dekoratorem) i gotowe.
Wygląda przepysznie. Brzmi bosko. Fantastyczny pomysł na sernik.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, pewnie tez tak smakuje. Uwielbiam serniki, dlatego tak ten mi się spodobał i...chyba mam ochotę go zrobić, Krys (Kuchnia u Krysi)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, i ta słoneczna galaretka... Prześliczny :)
OdpowiedzUsuń