sobota, 17 sierpnia 2013

chrupiące ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i kokosem

Z wierzchu chrrrrrrupiące, w środku miękkie, kokosowe, przypominają w smaku ciasteczka z kleiku ryżowego. Dobre do kawy, herbaty, pochrupania, co tylko chcecie :) Wyglądają uroczo i zachwycą niejedną osobę. A do tego można próbować wariacji z orzechami, suszonymi owocami itd. Gwarantuję, że przypadną do gustu :) Przepis z Małej Cukierenki.


Składniki (wychodzi ok. 30 ciasteczek):
  • 130 g miękkiego masła (lub margaryny)
  • 160 g cukru (3/4 szklanki)
  • 2 jajka lekko ubite widelcem (dodawałam całe, nieroztrzepane jajka)
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego (dodałam 1/2 opakowania cukru wanilinowego 16g)
  • 2 łyżki rodzynek
  • 100 g wiórków kokosowych (nieco ponad szklanka)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody (z braku sody tu też dodałam proszek)
  • 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 90 g pokruszonych płatków kukurydzianych

  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.
  2. Dodać w dwóch partiach jajka, po każdym dodaniu chwilę wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać ją do maślanej masy, bardzo krótko wymieszać.
  4. Wsypać wiórki kokosowe i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką (można rękoma).
  5. Pokruszone płatki kukurydziane przełożyć do miseczki. Ciasto jest dosyć klejące, dlatego nabieramy je łyżeczką, przekładamy do miseczki z płatkami kukurydzianymi i dłońmi, dociskając płatki kukurydziane do ciasta, formujemy kuleczki.
  6. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg przez około 15-18 minut (na funkcji góra-dół w temperaturze 180°C).
SMACZNEGO!



1 komentarz:

  1. nigdy nie widziałam ciasteczek z płatkami kukurydzianymi:D na pewno spróbuję (tylko rodzynki sobie odpuszczę) :)

    OdpowiedzUsuń