Smaczne półkruche rogaliczki, w których wykorzystuje się całe jaja. Nie chciałam zostawiać białek, więc znalazłam ten oto przepis i dodałam do niego mak dla urozmaicenia. Wyszło całkiem fajnie, bo mak z marmoladą stanowią udany duet. Nie ma przy nich dużo roboty, a tego dnia robiłam jeszcze zawijaski paprykowe.
Składniki:
- 380 g mąki (2,25 szklanki)
- 100 g margaryny
- 3 jajka (+1 do posmarowania)
- 125 g jogurtu naturalnego (1/2 szklanki)
- 50 g cukru (1/4 szklanki)
- 35 g maku (1/4 szklanki)
- ok. 30 dag marmolady
- Ze wszystkich składników oprócz marmolady zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, można dodać więcej mąki. Powinno być miękkie. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez godzinę w lodówce.
- Ze schłodzonego ciasta odrywać kulki, rozwałkowywać je na koła, dzielić na 8 trójkątów i zwijać rogaliki z marmoladą.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rogaliki i posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Piec w 180°C na złoty kolor.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz