Łatwe, dość szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne risotto. Mocno pomidorowe. Użyłam ryżu arborio, ponoć najlepszego do risotto. A przy gotowaniu tego dania ubrudziłam tylko jeden garnek! (no dobra, w drugim był bulion ;) Fajna odmiana przy tradycyjnych kotletach, udkach, ziemniakach, ogórkowych, krupnikach itd. Polecam! :)
Składniki:
- opakowanie ryżu arborio (400 g)
- 1 pierś z kurczaka
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia marchew
- ok. 1 l bulionu drobiowego (litr wody + 3 kostki rosołowe)
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka
- W małym garnku rozpuszczamy kostki rosołowe w litrze gorącej wody.
- Cebulę kroimy na póltalarki, podduszamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem w sporym garnku z rozgrzanym olejem, lekko solimy.
- Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka oraz obraną i pokrojoną w cienkie półtalarki marchewkę, dusimy kilka minut.
- Wsypujemy ryż i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy pomidory i gotujemy, aż wchłonie część wody.
- Dodajemy stopniowo po łyżce wazowej bulionu, mieszamy i czekamy, aż ryż go wchłonie. Robimy to do momentu, aż ryż będzie ugotowany i smaczny.
- Przyprawiamy do smaku (nie żałujmy ziół i ostrej papryki).
SMACZNEGO!
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń